img
Consiliul Europei a susținut apelul activiștilor și activistelor moldoveni în contextul pandemiei 03 Аprilie 2020
Pe 30 martie Consiliul Europei a făcut apel către autorități, ca acestea, în contextual crizei cauzate de coronavirus, să ofere informații în limbile minorităților. Mai devreme, pe 17 martie, Asociația Obștească „Inițiativa Pozitivă”, a făcut un apel similar către autoritățile moldovenești, care a fost ulterior susținut de Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică.
În ultimele două săptămâni am observat unele progrese: Comisia pentru Situații Excepționale publică toate deciziile în două limbi, Primăria Municipiului Chișinău realizează practic toate materialele audio și cele tipărite în două limbi, în timp ce Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a început să traducă unele materiale în rusă. Cu toate acestea, un volum mare de materiale informative rămâne inaccesibil din lipsă de traducere.
Noi facem apel la organele guvernamentale și partenerii de dezvoltare, în primul rând, Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și agenției ONU în Moldova, să extindă accesibilitatea lingvistică a informației pentru toți locuitorii Republicii Moldova, în privința COVID-19, dar și a altor boli. Pentru aceasta e necesară publicarea informației în, cel puțin, două limbi, română și rusă. De asemenea, facem apel la autorități și partenerii de dezvoltare să folosească în comunicare și alte limbi ale minorităților care locuiesc în Moldova, inclusiv limba ucraineană, găgăuză, bulgară, romani și limbajul semnelor.
În același timp, pe toate site-urile oficiale legate de problemele de sănătate nu există nicio informație în limba rusă, nici despre COVID-19, nici despre alte aspecte ale sănătății publice. E vorba, inclusiv, de site-urile Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM), Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. Criza actuală dezvăluie mai clar că o parte a societății moldovenești se află într-un vid infomațional oficial, creat și susținut de inacțiunea informațională a organismelor relevante ale statului.
„Viața umană, în special acum, depinde de accesul la informație și aplicarea ei ulterioară”, a menționat Diana Linețchi, Coordonatoarea de programe a Platformei Tineretului pentru Solidaritate Interetnică.
„Noi nu trebuie să așteptăm pandemii de coronavirus sau recomandări periodice ale structurilor internaționale, ca să conștientizăm lucruri evidente: oamenii trebuie informați cu cuvinte simplu de înțeles și în limbile vorbite în Moldova. Aceasta este necesar de făcut atât în domeniul sănătății, cât și în alte domenii. Aceasta trebuie să fie una dintre sarcinile simple și permanente pentru structură guvernamentală”, a declarat Ruslan Poverga, Directorul General al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.
„E în interesele noastre comune ca fiecare om să aibă acces la informații despre boli, preveția și tratamentul lor, pe care le înțelege. În caz contrar, în rezultatul abordării selective, în societate se creează grupuri mai puțin informate. Aceasta pune în pericol sănătatea și viața oamenilor din grupul respectiv, dar și a populației generale. Cum se spune, informat-înarmat!”, a spus Evghenii A. Goloșceapov, Directorul Departamentului Advocacy al Asociației Obștești „Inițiativa Pozitivă”.
„Coronavirusului îi este indiferent câți ani ai și în ce limbă vorbești. Dar autorităților noastre nu ar trebui să le fie indiferent. Ele sunt obligate să asigure accesul egal la informație pentru toți.”, a subliniat Nicolai Cheleș, Președintele Consiliului Național al Tineretului din Moldova.
„Inițiativa Pozitivă” și Platforma Tineretului pentru Solidaritate Interetnică sunt gata să ofere în continuare susținere în furnizarea de traduceri a materialelor informaționale în această perioadă dificilă pentru țară.
Pe 30 martie Consiliul Europei a menționat că țările nu difuzează pe teritoriul lor în mod sistematic informații, instrucțiuni, ghiduri sau recomandări în limbile minorităților, pentru a face față luptei cu COVID-19. Consiliul Europei a declarat că minoritățile naționale sunt parte integrantă a societăților și că pentru asigurarea respectării depline a măsurilor de combatere a COVID-19, informația despre acesta trebuie făcută publică și accesibilă pentru toată populația.
Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md