img
Oncologul american David Agus: cum să te protejezi de cancer? 15 Februarie 2020

Cancerul este o boală de care mulți încă se tem din motiv că apare brusc, este ascuns şi poate fi o adevărată amenințare. Însă, cancerul este o boală care poate fi învinsă și, dacă se reacţionează la timp, chiar prevenită. Este necesară doar o atitudine atentă față de propria sănătate, măsuri preventive și informare.

Recent, cu ocazia Zilei Mondiale a Combaterii Cancerului, în ediția rusească a revistei „Forbes”, a fost publicat un interviu cu o personalitate destul de cunoscută în domeniul medicinii și, mai exact, al oncologiei.

David Agus este profesor de medicină şi câștigătorul multor premii pentru cercetări în domeniul oncologiei. Agus conduce o echipă interdisciplinară de cercetători care caută cele mai noi metode de combatere a cancerului. Anume echipei lui Agus s-a adresat Steve Jobs, când a devenit clar că boala lui progresează. În ultimii ani, oncologul a publicat trei cărți, printre care „Regulile unei vieţi îndelungate şi sănătoase” și „Ziua de mâine începe astăzi”, unde le povestește cititorilor cum să aibă grijă de sănătatea lor.

După un studiu genetic care a arătat un risc ridicat de cancer la stomac, el a făcut o colonoscopie la 43 de ani, fără să aștepte vârsta recomandată de 50 de ani și a eliminat polipul descoperit: „Poate că nu s-ar fi transformat într-o tumoră, dar nu intenționez să verific”, a spus Agus.

 

Despre abordarea modernă a oamenilor faţă de medicină

„Problema principală este că sănătatea e o investiție pe termen lung. Rezultatul nu este imediat vizibil. Acest lucru îi deranjează pe majoritatea oamenilor: astăzi trebuie să faceți ceea ce va ajuta nu mâine și nu într-un an, ci în 10-20 de ani. Dacă ați băut medicament astăzi și mâine vă simțiți mai bine, atunci totul este clar. Dar a face ceva, aşteptând efectul peste 20 de ani, este dificil. Este necesar să realizăm acest lucru și să ne resetaăm gândirea.

Uitați-vă, de exemplu, la Singapore – ei schimbă însuşi sistemul. Da, o persoană poate refuza colonoscopia prescrisă în timpul examinării, dar în acest caz, dacă ulterior va fi descoperit cancerul de colon, va cheltui 60.000 dolari SUA pentru investigaţii. Poate continua să fumeze, dar în acest caz, tratamentul cancerului pulmonar îl va costa 90.000 dolari SUA. Datorită acestei abordări, în Singapore s-au înregistrat progrese semnificative în diagnosticul cancerului în primele etape. În SUA, nimeni nu interzice unei persoane să fumeze, dar asigurarea sa medicală va costa de două ori mai mult. La voi în Rusia medicina gratuită este foarte dezvoltată, însă fumătorii au drepturi egale cu cei care nu fumează. Practic, persoanei i se achită tratamentul, indiferent de modul său de viață. Și acest lucru este salutabil, din punct de vedere social, dar nu încurajează oamenii să aibă grijă de propria sănătate. Cred că este timpul să revizuim atitudinea față de profilaxie și responsabilitate.”

 

O istorie de succes

„Vă voi povesti despre un caz important din practica mea, care a avut loc în 1997, când lucram la cel mai mare centru oncologic din New York (Memorial SloanKettering Cancer Center). Mi s-a adresat un pacient de 25 de ani, avea cancer testicular, care s-a metastazat la creier, plămâni și ficat. Nu mai avea decât vreo trei luni de trăit, era deja prea târziu să facă chimioterapie - ea nu ar fi dat nimic, în afară de suferinţă. I-au spus: fii curajos și petreceacest timp cu familia. Dar acesta a aflat (fără niciun „Google” - este greu de imaginat cum am trăit înainte de „Google”) despre experimentul în care un medic a pus doi electrozi de platină și, folosind radiații electromagnetice, a supus celulele canceroase unor doze mari de preparat din platină. Bărbatul m-a sunat la telefon la birou și m-a rugat să-i introduc platină. „Ești nebun”, am spus. Dar a fost insistent și a fost inclus într-un studiu clinic de trei luni. Și s-a dovedit că metalul prețios, din care sunt confecţionate de obicei verighetele, poate ucide cancerul. Câteva luni mai târziu, acest tip a câștigat prima dintre cele șapte curse din Tour de France, numele său era Lance Armstrong.

Pentru mine, cancerul este un verb, nu un substantiv. Este ceva ce „face”corpul, este un proces. Organismul nu „primește” cancer, ci îl „produce”. Dacă privim oncologia din acest punct de vedere, se deschide o nouă perspectivă, o nouă direcție în medicină. Sarcina mea, ca medic, nu este de a vindeca cancerul, ci de a vă schimba, astfel încât oncologia să nu aibă de unde proveni. Aceasta înseamnă că medicina are sarcini noi - iar acest lucru este captivant. Încă nu putem garanta recuperarea, dar cu siguranță putem extinde durata unei vieţi depline pentru pacienții noștri”.

 

Despre Steve Jobs

Pentru mulţi oameni, diagnosticul de „cancer” înseamnă un tratament dureros şi costisitor, fără multe speranţe de succes. Îmi amintesc cum a fost descoperit cancerul bunicii prietenului meu apropiat, iar familia a perceput-o ca pe o condamnare: „Nici măcar Raisa Gorbaciov nu a fost salvată, despre ce să mai vorbim”. Printre pacienții dvs. a fost și Steve Jobs, care a avut toate oportunitățile de a beneficia de cel mai bun tratament în acel moment, dar nu l-ați putut salva.

„Aici sunt două puncte esențiale. În primul rând, prevenirea. Steve nu a făcut niciodată profilaxie. Cea mai simplă este aspirina. Unul dintre cele mai vechi medicamente cunoscute omenirii, este în fiecare farmacie și este ieftin. S-a dovedit că dacă luați o doză mică de aspirină (75 mg) zilnic, riscul de a dezvolta un cancer se reduce cu 30%, riscul de cancer al plămânilor, colonului și prostatei se reduce cu 46%. Prevenția și examinările periodice sunt disponibile practic tuturor, indiferent de nivelul lor de viață.

În al doilea rând, tratamentul. Steve s-a adresat la mine târziu. Medicii cărora li s-a adresat anterior au greșit: au recomandat terapia nutrițională mai degrabă decât chirurgia - iar cancerul s-a răspândit în tot organismul. A fost o greșeală. Steve avea abilitatea de a-și asculta organismul și știa ce dorea. Dar el nu era doctor. Iar la începutul luptei împotriva cancerului, a luat o decizie greșită - a refuzat operația, care, cel mai probabil, i-ar fi putut salva viața.

Și totuși, datorită metodelor avansate de tratament (care, subliniez, sunt disponibile și în Rusia), i-am prelungit viața cu șase ani, aceasta nu este puțin. Nu a murit la scurt timp după ce a fost anunțat diagnosticul, nu a murit suferind acești șase ani, ci a trăit pe deplin. Înainte de moarte, a reușit să-și ia rămas bun de la prieteni și rude."

 

Despre informare

 „De multe ori aud oamenii spunând: nici nu vreau să aud despre cancer, aceste gânduri mă conduc în depresie. Acest lucru este fundamental greșit! Cunoașterea este putere. Cu cât știți mai multe, cu cât mai devreme primiți informațiile necesare, cu atât aveți mai mult timp și oportunități pentru a vă proteja organismul. Uitați-vă, cel mai eficient remediu pentru cancerul de sân a fost inițial conceput pentru ceva complet diferit - acesta este un remediu pentru osteoporoză. Cancerul de sân dă metastaze în oase. Dacă schimb „solul”, nu se va înrădăcina, nu se va răspândi. Și atunci operația oferă o cură aproape garantată. Respectiv, acum oferim tuturor pacientelor cu cancer de sân medicamente pentru întărirea oaselor, iar acest lucru încetinește în mod semnificativ dezvoltarea bolii și prelungește viața cu ani întregi”.

 

Despre profilaxie

 „În primul rând, renunțați la fumat. Aceasta este cheia. Fumatul rămâne a fi principalul factor de risc și principala cauză a oncologiei atât în ​​SUA, cât și în Rusia, deși situația se îmbunătățește. Țineți minte - când fumați, dăunați nu numai sănătății voastre, ci și sănătății altora. Și să te afli într-o încăpere pentru fumat alături de prieteni este și mai periculos decât să fumezi. Și acest lucru este valabil și pentru vaping.

Al doilea lucru este foarte simplu, dar important - este mișcarea continuă. Corpul nostru este proiectat pentru a fi în mișcare. Sistemul limfatic, care este responsabil pentru sistemul imunitar, nu are propriii mușchi, începe să funcționeze doar atunci când vă mișcați. Mersul ritmic pornește întregul organism. Doar prin intermediul plimbărilor periodice e posibil să vă prelungiți în mod semnificativ viața. Este demonstrat: mersul ritmic reduce semnificativ riscul de boli cardiovasculare și oncologie. Nu stați mult timp într-un singur loc: asigurați-vă că vă mișcați pe tot parcursul zilei. Nu stați mai mult de 40 de minute într-un singur loc în timp ce lucrați. Perioadele lungi de imobilitate măresc probabilitatea de îmbolnăvire.

Al treilea. Respectați regimul. Aceasta se aplică atât somnului, cât și alimentației. Încercați să mâncați la aceeași oră. Gustările mici constante, chiar dacă este ceva util precum nucile, provoacă eliminarea cortizolului - hormonului stresului. Trei mese constante pe zi și fără gustări - aceasta este cheia sănătății tale.

În al patrulea rând, dar nu mai puțin important. Administraţi obligatoriu vaccinul împotriva gripei. Voi explica, problema nu o constituie vaccinul, ci gripa în sine. Da, dacă vă îmbolnăviţi de gripă astăzi, probabil că nu veți muri (deși, conform statisticilor, în Statele Unite, în medie, 250 de oameni mor de gripă în fiecare zi). Pericolul este că, dacă aţi avut gripă, în următorii zece ani sunteţi în zona de risc să aveți boli cardiovasculare și oncologie. Sunteți mult mai vulnerabili decât cei care nu au avut gripă - toate procesele inflamatorii decurg mult mai repede. Scopul nostru este prevenirea inflamațiilor. Urmăriţi-vă corpul, fiţi atent la el. Dacă vă rod pantofii în fiecare zi, renunţaţi la ei - excesul de inflamație este inutil. Orice focare de inflamație sunt o poartă pentru boli mai grave. Prin urmare, o modalitate de a preveni cancerul este de a preveni inflamația. Beţi aspirină - previne cancerul, deoarece ameliorează inflamațiile. Dacă aveți peste patruzeci de ani și nu aveți contraindicații, trebuie să luați 75 mg de aspirină zilnic. Pentru mine, aceasta este una din regulile de bază.

Și ultimul. Faceți o examinare în mod regulat. Știu că, în Rusia, oamenii se adresează la medic de regulă „atunci când e nevoie”. Cred că înțelegeți bine că aceasta este o greșeală enormă. Și totuși, în era tehnologiei digitale, vă rugăm să faceți copii ale documentelor dumneavoastră medicale, analizelor de bază, vaccinărilor, alergenilor - tot ceea ce trebuie să știe un medic. Păstrați aceste informații în cloud, astfel încât să le puteți accesa oricând. Nimeni nu este bolnav de luni până vineri în timpul orelor de lucru a medicului curant. Cele mai neplăcute lucruri se întâmplă în weekend, în vacanță sau pe drum. Dacă aveți acces rapid la informații, este posibil să vă salvați viața.

Și subliniez din nou: adunați informații, îndoiți-vă, puneți întrebări. Când mergeți să cumpărați un automobil, aveți un milion de întrebări pregătite și nu veți avea încredere în prima persoană care își laudă mașina. De ce dar vă duceți la medic fără o listă pregătită?”

 

Traducere: Dan Erușevschi

Sursa

 

Похожие статьи