img
Maladiile oncologice și HIV: imunoterapia și-a demonstrat eficiența 14 Ianuarie 2020

Pacienții cu HIV, hepatita C și hepatita B pot primi imunoterapie - un studiu publicat în Journal for ImmunoTherapy of Cancer sugerează că eficacitatea tratamentului va fi aceeași ca la pacienții fără boli infecțioase. Despre acest fapt ne relatează AJMC.

Într-o analiză retrospectivă, oamenii de știință au comparat datele a 50 de pacienți cu cancer avansat cu co-infecții ale HIV, hepatitei C și hepatitei B, care au primit tratament în perioada 2011 - 2018. 16 pacienți aveau HIV, 29 aveau hepatită, cinci pacienți aveau atât HIV, cât și un tip de hepatită.

Studiul a arătat că eficacitatea diferitelor tipuri de imunoterapie la pacienții cu boli infecțioase a fost aceeași ca și la alți pacienți. Nu au fost detectate nici niveluri mai mari de toxicitate. Și la pacienții cu HIV, nivelul celulelor CD4 sau încărcătura virală nu s-a schimbat.

În plus, oamenii de știință nu au detectat apariția efectului reactivării virale în cazul acestei terapii. Iar recidivele tumorale au fost observate doar la pacienții cu HIV cu un nivel scăzut de celule CD4.

Reacțiile adverse la pacienții cu HIV (n = 21) au fost observate în 24% din cazuri, iar prezența a mai mult de trei reacții adverse la numai 14%. În grupul de pacienți cu hepatită (n = 34), reacțiile adverse au avut loc la 44% și mai mult de trei reacții adverse în 29% din cazuri.

Potrivit publicației, oamenii de știință notează că la moment sunt necesare cercetări suplimentare pe subiectul dat. Cu toate acestea, rezultatele analizei efectuate deja sugerează că pacienții cu boli infecțioase pot fi admiși la imunoterapie în tratamentul oncologic. Acest lucru este deosebit de important, deoarece anterior astfel de pacienți erau excluși din programele de imunoterapie.

 

Traducere: Dan Erușevschi

Sursa

 

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md