img
Cercetare: Femeile cu HIV din Moldova și violența bazată pe gen 11 Ianuarie 2024

În 2023, Rețeaua Eurasiatică a Femeilor cu SIDA a efectuat o monitorizare condusă de comunitate a "Tipurilor de violență împotriva femeilor care trăiesc cu HIV" cu 110 femei din Moldova. Raportat de ewna.org

Instruirea și participarea la monitorizarea violenței condusă de comunitate pentru femeile care trăiesc cu HIV are un impact asupra:

  1.     Capacitatea femeilor membre ale acestei comunități de a preveni și de a răspunde la violența bazată pe gen;
  2.     Capacitatea de a utiliza mecanismele legale pentru a se proteja de violență;
  3.     Creșterea numărului de sesizări din partea femeilor cu HIV pentru asistență și protecție;
  4.     Creșterea vizibilității nevoilor juridice ale acestor femei pentru apărătorii drepturilor omului și pentru public.

Este important de remarcat faptul că instrumentul de monitorizare nu măsoară violența în rândul femeilor - acesta examinează patru tipuri de violență (fizică, psihologică, economică, sexuală) împotriva femeilor seropozitive care au fost (sau sunt) victime ale violenței.

În Moldova, 59% dintre femei au raportat că au folosit copiii sau alte persoane apropiate pentru a face presiuni asupra ei și, ceva mai rar, influența psihologică, fizică sau de altă natură asupra copiilor pentru a-i face rău.

Fiecare a cincea femeie care trăiește cu HIV și care a fost supusă violenței fizice în Moldova o atribuie statutului său HIV-pozitiv.

Una din zece femei supraviețuitoare ale violenței sexuale din Moldova le leagă, de asemenea, de HIV.

Studiul demonstrează modul în care violența este justificată din cauza statutului HIV-pozitiv al femeilor, inclusiv atunci când femeile însele sunt supuse la violență din cauza auto-stigmatizării.

Насилие над женщинами

Doar o treime dintre femeile care trăiesc cu HIV în Moldova au solicitat ajutor pentru violență fizică și mult mai puțin pentru violență sexuală. Motivele cel mai frecvent invocate pentru a nu solicita ajutor în situații de violență sunt lipsa de încredere că ajutorul va fi oferit, lipsa de încredere în justiție, rușinea, teama de publicitate și stigmatizarea socială.

    "Poliția a spus că, atâta timp cât sunteți soț și soție, nu vom face nimic, vă veți împăca mâine, iar noi vom munci degeaba"

     O femeie care trăiește cu HIV. Tiraspol

În pofida faptului că marea majoritate a femeilor monitorizate sunt participante la programe HIV, doar jumătate dintre femeile care trăiesc cu HIV și care au fost supuse violenței sunt informate despre adăposturi și centre de criză.

Pentru a reduce violența și pentru a îmbunătăți accesul la servicii pentru femeile care au supraviețuit violenței, respondenții au sugerat îmbunătățirea sistemelor de sprijin și de informare, inclusiv sensibilitatea la HIV în îngrijirea supraviețuitorilor. Aceștia au subliniat, de asemenea, importanța unei legislații îmbunătățite și a punerii în aplicare a acesteia, a unei responsabilități sporite, a unor pedepse mai aspre pentru agresori și a consolidării capacităților pentru femei și comunitățile de femei.

Deși nu au fost întrebate în mod direct, sondajele deschise au arătat că cel puțin 12 la sută dintre respondentele moldovence nu-și dezvăluie sau nu-și ascund statutul HIV față de soții sau partenerii lor.

Raport: Tipuri de violență împotriva femeilor care trăiesc cu HIV în Moldova

Pe baza rezultatelor monitorizării, se recomandă organizarea de consultări naționale de către activiștii și liderii comunității de femei pentru a formula recomandări consolidate și planuri de acțiune ca răspuns la toate tipurile de violență identificate împotriva femeilor care trăiesc cu HIV, inclusiv cu implicarea unei game largi de părți interesate și organizații.

Activiștii comunitari pot folosi lista de recomandări (două secțiuni: "Mediul juridic, accesul la justiție și stereotipurile sociale" și "Organizarea și furnizarea de servicii"), bazate pe rezultatele cercetării și/sau monitorizării conduse de comunitate în țările EECA, ca exemplu și le pot adapta la contextul național al Republicii Moldova.

    "Multe femei, care trăiesc cu soții lor de ani de zile, se tem să își dezvăluie statutul HIV, inclusiv de teama unor violențe suplimentare. Acest lucru este deosebit de acut în Moldova rurală. Majoritatea cazurilor de violență sunt puse pe seama femeii însăși și acesta este unul dintre motivele pentru care femeile nu caută ajutor. Ele nu cred că vor primi ajutor.

    Irina Goryachaia, intervievator, Moldova


Această publicație a fost elaborată de Rețeaua Eurasiatică a Femeilor cu SIDA și publicată în cadrul proiectului regional "Sustenabilitatea serviciilor pentru populațiile cheie din Europa de Est și Asia Centrală" (SoS_proiect 2.0), implementat de un consorțiu de organizații condus de Alianța pentru Sănătate Publică în parteneriat cu 100% Life, cu sprijinul financiar al Fondului Global.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare