img
Cum ONG-urile moldovenești ajută lucrătorii sexuali să răspundă la epidemia de HIV 13 Noiembrie 2023

Lucrătorii sexuali rămân unul dintre cele mai stigmatizate grupuri din Moldova. În țară nu există organizații specializate care să ofere asistență și să militeze pentru drepturile celor care vând exclusiv sex. Cu toate acestea, datorită cooperării organizațiilor internaționale și a ONG-urilor locale, problema pare să fi progresat. Elena Derzhanskaya a încercat să înțeleagă de ce acest lucru este important. Relatează virusoff.info

Anna* din Bălți, în nordul Moldovei, a devenit parte a comerțului cu sex acum câțiva ani. Fata fragilă cu un caracter puternic spune că a început să vândă sex din cauza situației financiare dificile a familiei sale. "Am crezut că este posibil să mă întrețin aici și de aceea am ales această cale. Aveam nevoie să cresc doi copii și să o ajut pe mama mea", recunoaște Anna.

Fata spune că încă din copilărie familia ei a fost în nevoie. S-a căsătorit devreme, a avut copii, dar s-a despărțit de soțul ei după nașterea celui de-al doilea copil. În prezent, singura ei sursă de venit este vânzarea de servicii sexuale. Potrivit fetei, munca ei implică multiple riscuri pentru sănătate. "Cel mai periculos lucru în munca mea este să nu fiu înscenată, furată sau rănită. De foarte multe ori se întâmplă să te înțelegi cu un client asupra unui lucru, dar când vii, se dovedește a fi altceva. Unii oameni pe care îi cunosc sunt închiși într-un apartament și nu au voie să iasă timp de mai multe zile și nimeni nu îi poate ajuta.

Анна

Potrivit statisticilor moldovenești, lucrătorii sexuali sunt expuși unui risc sporit de infectare cu HIV și boli cu transmitere sexuală. Experții estimează că în țară există aproximativ 15.800 de lucrători sexuali, dar numărul exact nu este cunoscut. Potrivit Codului penal al Republicii Moldova, practicarea prostituției se pedepsește cu o amendă de la 100 la 150 USD sau cu muncă în favoarea societății. Din această cauză, marea majoritate a celor implicați în această industrie își ascund sursa de venit și duc literalmente o viață dublă, temându-se să ceară ajutor. Oksana, o altă eroină pe care am întâlnit-o, se teme, de asemenea, să își dezvăluie fața.

"La început a fost sălbatic, neplăcut, neobișnuit".

Oksana* spune că a intrat în industria sexului în urmă cu zece ani. Un prieten a adus-o în această afacere. "La început a fost sălbatic, neplăcut, nefamiliar. Cu toate acestea, cu timpul te obișnuiești cu totul. Prietena mea mi-a explicat ce trebuie să fac și cum trebuie să fac, iar eu am ascultat-o. Am fost foarte atentă. Așa am ajuns aici", spune Oksana.

Fata spune că a crescut într-o familie fără tată, iar mama ei a băut alcool și nu a acordat nicio atenție fiicei sale. În semn de protest, Oksana a fugit adesea de acasă. "Nu mă vedeam în nimic, nu aveam educație, nimeni nu făcea nimic cu mine. Nimeni nu mi-a explicat că undeva există o altă viață, unde ești respectat, iubit și acceptat așa cum ești."

După o pauză de lucru, în timpul căreia Oksana a născut un copil, a trebuit să se întoarcă din nou la muncă. Cu soțul fiicei sale, fata s-a despărțit, iar mama ei a murit. "Înțelegeți, nu se vine aici de la o viață bună. Muncesc pentru a-mi întreține copilul, pentru ca el să nu aibă nevoie de nimic, să aibă tot ce nu am avut eu pe vremea mea", explică fata.

Potrivit Oksanei, faptul că activitatea de vânzare de sex pe bani este interzisă pune un stigmat și mai mare asupra celor care o practică. "Fetelor le este frică să spună un cuvânt în plus, le este frică să ceară ajutor, de multe ori se învinovățesc că s-au împiedicat. Au o stimă de sine scăzută, asta le împiedică să spună nu atunci când au cu adevărat nevoie. Multe sunt supuse violenței din partea clienților", recunoaște Oksana.

Оксана

Nu cer ajutor pentru că nu știu că au dreptul la el

Cuvintele ei sunt confirmate de statistici, potrivit cărora lucrătorii din domeniul sexului sunt cu 45 până la 75% mai predispuși să se confrunte cu diverse forme de violență la locul de muncă. Mulți dintre ei nu sunt în măsură să se confrunte cu aceasta, deoarece nu știu că au dreptul la protecție.

Pentru a sensibiliza lucrătorii sexuali cu privire la prevenirea HIV, precum și pentru a le consolida cunoștințele în materie de prevenire a violenței de gen, Uniunea pentru Justiție și Sănătate, o organizație neguvernamentală cu sediul la Bălți, oferă de mai mulți ani servicii de sprijin psihologic, social și medical. Anna și Oksana se numără printre beneficiarii acestor servicii.

"Un prieten m-a adus la această organizație. Mi-a spus că aici voi fi ascultată și voi primi sfaturi. Și asta s-a întâmplat. Uneori venim aici doar ca să plângem, pentru că nu putem vorbi despre problemele noastre în altă parte. Psihologii lucrează cu noi aici, putem să le spunem totul și să fim siguri că nimeni nu va da mai departe. Iar aici putem cere întotdeauna prezervative, lubrifianți, seringi sterile și șervețele. Te ajută să te protejezi în timp ce lucrezi", mărturisește Anna.

"De asemenea, vrem să ne simțim necesare".

Ambele fete vin în mod regulat la grupurile de auto-ajutorare din spațiul de siguranță, unde asistenții sociali vorbesc despre cum să se protejeze în timp ce lucrează, cât de des ar trebui să meargă la medic și să facă teste. Și, mai important - cum să creadă în ele însele și în puterea lor de a rezista abuzului psihologic și manipulării.

"De asemenea, vrem să ne simțim necesare, nu suntem mai bune, dar nici mai rele decât altele. Nu suntem niște proscriși, suntem la fel ca toți ceilalți. Și, la fel ca toți ceilalți, avem dreptul la protecție, acceptare și înțelegere", confirmă Anna. Potrivit fetei, comunicarea cu un psiholog i-a permis să-și privească viitorul într-un mod diferit. Astăzi, ea visează să își găsească o profesie și să își schimbe ocupația. "Mi-ar plăcea să lucrez ca bucătar sau să lucrez cu copiii, pentru mine ei sunt o adevărată eliberare. Uit de tot ce mi s-a întâmplat când văd ochii copiilor."

Împreună cu Anna, câteva zeci de fete implicate în industria sexului se întâlnesc în mod regulat în cadrul unor grupuri de autoajutorare. De asemenea, ele au un grup anonim de socializare unde pot discuta informații relevante, împărtăși sfaturi și, ceea ce este important, pot avertiza asupra pericolului. Acest grup a fost înființat ca parte a unui proiect introdus de organizația neguvernamentală Alliance for Justice and Health. Se poate intra în el doar după ce cererea este aprobată de administrator, care este, de asemenea, asistentul social al organizației.

Работница НПО

Alla Yatsko, președinta Uniunii pentru Justiție și Sănătate, remarcă dinamica pozitivă a acestui proiect, care a ajuns deja la peste 200 de lucrătoare sexuale. "Am observat că femeile din cadrul comunității s-au unit, au început să acorde atenție calității și stilului de comunicare între ele. Cu fiecare întâlnire, participantele la proiect devin din ce în ce mai numeroase, iar acest lucru ne bucură", remarcă Alla Yatsko. "Le învățăm să nu fie consumatoare de viață, ci să găsească un echilibru între ceea ce primești și ceea ce dai în schimb. De asemenea, îi învățăm să se iubească pe ei înșiși, să își iubească corpul, să aibă grijă de sănătatea și de bunăstarea lor psihologică."

Potrivit directorului de țară UNAIDS Moldova, Svetlana Plamediale, aproape 88% din populația țării nu dorește să trăiască în aceeași comunitate cu lucrătorii sexuali. Acest lucru pune presiune asupra celor din industrie.

"Iată de ce este atât de important să susținem implementarea unor astfel de proiecte care au ca scop abilitarea femeilor care practică sexul, prin depășirea auto-stigmatizării, stigmatizării și creșterea accesului la serviciile de prevenire a HIV și la drepturile pe care le au. Acestea sunt dreptul la sănătate, la educație, la protecție și la a fi tratate cu demnitate de către societate. Pentru că nimeni nu poate fi lăsat în urmă", rezumă Svetlana Plămăliale.

*Nota: numele eroinelor au fost schimbate la cererea acestora.

Text: Elena Derzhanskaya

Foto: Ruslan Șolcan

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare