img
Mai multe amenzi, mai puțini deținuți. Noi propuneri din partea Ministerului Justiției 25 Аugust 2022

Ministerul Justiției caută alternative la încarcerare pentru a reduce populația penitenciară. La 24 august, ministerul a prezentat guvernului un proiect de modificare a Codului penal și a Codului contravențional. Potrivit agenției, aceste inovații ar permite pedepsirea infractorilor fără a recurge la pedeapsa cu închisoarea. Newsmaker.md informează.

După cum a menționat ministerul, legea moldovenească prevede destul de multe alternative la închisoare, care, totuși, nu sunt aplicabile în cazul infracțiunilor foarte grave sau al riscului de recidivă. Pe de altă parte, ministerul propune înlocuirea părții neexecutate a pedepsei cu una mai ușoară pentru toate categoriile de infracțiuni.

"O persoană este exonerată de răspundere penală doar dacă comite pentru prima dată o infracțiune minoră sau mai puțin gravă. Prin urmare, scopul modificărilor este de a permite sistemului judiciar să utilizeze alternative la închisoare în cât mai multe cazuri de încălcare a legii, inclusiv în cele grave", a declarat ministerul.

De asemenea, ministerul propune o creștere a duratei de timp pentru care pot fi urmărite penal infracțiunile minore - de la doi ani la trei ani. "Acest amendament este necesar deoarece investigarea multor cazuri penale este întârziată din cauza complexității, iar acuzatul poate scăpa de răspundere atunci când expiră termenul de prescripție", a declarat ministerul.

Modificările prevăd, de asemenea, ajustarea cadrului juridic în domeniul infracțiunilor împotriva mediului. Agenția a propus adăugarea pe lista de infracțiuni a utilizării neautorizate a terenurilor și subsolului, a construcției ilegale de baraje și a reducerii pădurilor. De asemenea, ministerul propune majorarea amenzilor în acest domeniu - de la 27.500 de lei la 250 de mii de lei pentru persoanele fizice și de la 100 de mii la 1,5 milioane de lei pentru persoanele juridice.

În plus, ministerul propune adăugarea în Codul penal a unor articole privind furtul și falsificarea identității. Ministerul a precizat că, în prezent, legea nu prevede sancțiuni pentru astfel de infracțiuni. Potrivit ministerului, este vorba despre clonarea profilurilor în rețelele de socializare, a cardurilor bancare, a documentelor false pentru mașini etc. Ministerul Justiției propune ca astfel de infracțiuni să fie pedepsite cu amendă de până la 150 de mii de lei sau închisoare de la șase luni la trei ani.

Proiectul Ministerului Justiției se află în faza de consultări publice. Ministerul promite să îl finalizeze în conformitate cu observațiile instituțiilor publice și ale persoanelor interesate. După ce proiectul va fi aprobat de guvern, acesta va fi înaintat parlamentului.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare