img
'Plusul meu nu este un secret'. Cum dă în judecată o fată cu HIV pentru concediere abuzivă 28 Decembrie 2022

Alexandra Kundina a aflat despre HIV într-un spital de psihiatrie unde a fost internată după o despărțire de un tânăr. Pe când tratamentul se apropia de sfârșit, a auzit de la medici: "Nu ne-am decis dacă să vă externăm sau nu, aveți HIV. Și nu știm ce să facem în continuare. Fata, ca și familia ei, a reușit să accepte diagnosticul. Glumele despre HIV au devenit chiar relevante în familie. Alexandra credea că toată lumea era la fel de deșteaptă ca prietenul, părinții și prietenii ei. Dar restaurantul din Sankt Petersburg, unde s-a angajat, nu a înțeles-o și nici nu a sprijinit-o. Când directoarea a aflat despre statutul fetei, a sunat și a spus: "Nu vreau să lucrez cu oameni ca tine." Acum, Alexandra a dat-o în judecată. Rapoarte Spid.center


"A fost foarte înfricoșător timp de trei zile."

- Cum ți-ai făcut rost de "plus unu"?

- Când aveam 21 de ani, am început să locuiesc cu un tip cu cinci ani mai mare decât mine. Într-o zi m-am gândit: "De ce să nu mă protejez cu pilula în loc de prezervative?". Avea HIV, dar eu nu știam asta. Asta e ceea ce am înțeles de la tipul ăsta.

- Cum ați aflat despre diagnostic?

- Am ajuns într-un spital de psihiatrie în 2020 cu o cădere nervoasă. Prietenul a fost, să spunem, o influență negativă asupra mea, am avut o relație abuzivă. Mama mea a observat acest lucru și mi-a spus direct: "Trebuie să ieși cumva din această relație". Mi s-a interzis să-l văd. Am refuzat să accept, a fost foarte greu pentru mine și a trebuit să merg la spital. Dar mă bucur că m-am dus la spital. Pentru că atunci am aflat despre statutul meu. Am fost testat pentru HIV fără să știu. Și, bineînțeles, doctorii mi-au spus despre asta.

- Cum s-a întâmplat?

- Stăteam în salon, iar medicii au venit și mi-au spus: "Nu ne-am hotărât dacă să vă externăm sau nu, aveți HIV. Și nu știm ce să facem în continuare". Regulile într-un spital de psihiatrie sunt de a lua telefoanele. Și nu puteam să citesc despre HIV sau să o sun pe mama. Timp de trei zile am fost foarte speriată. Am crezut că s-a terminat, că sunt pe moarte. Credeam că oamenii ard cu HIV ca niște chibrituri.

- De ce?

- Nu știam nimic în afară de faptul că virusul nu se transmite prin aer și salivă. Știam despre transmiterea prin sânge, prin contact sexual, de la mamă la copil. Acum am informații despre profilaxia pre sau post-expunere, că puteți suna la același "AIDS.CENTER" dacă ați avut relații sexuale neprotejate și ei vă vor ajuta cu informații. Și atunci nu știam nimic - cât timp durează să se dezvolte, cât de repede și cât de des mor oamenii, cât de mult trăiesc. Mi s-a părut că au trecut doi sau trei ani și asta a fost tot. Se pare că persoanele cu HIV trăiesc mulți, mulți ani fericiți, la fel ca toți ceilalți.

- Cine a fost primul care a aflat despre diagnosticul dumneavoastră?

- Asistentele de pe secție, chiar dacă este o încălcare directă a legii. Îmi tot aruncau priviri oblice, discutau despre mine în tot felul de feluri. A fost ca și cum ai fi fost o persoană normală, iar acum ești specială.

Александра Кундина


Fratelui meu mai mic i-am spus: "Folosiți prezervative."

- Ce ați făcut când ați fost externat din spital?

- Le-am spus imediat părinților mei. În general, nu-mi place să am secrete nici față de mama, nici față de tata. Ne-am dus la Moniki, la Centrul regional de prevenire și control al SIDA din Moscova, am făcut testul. Rezultatul a fost, de asemenea, pozitiv. Mi s-au prescris imediat pastile.

- Și cum au reacționat părinții tăi?

- Normal, calm. Când m-am întors acasă de la spitalul de boli mintale, am urmărit o mulțime de interviuri și am citit forumuri. A fost doar pentru a le spune părinților mei despre HIV în cel mai accesibil mod posibil. Am reușit să îi conving că oamenii trăiesc cu ea, se căsătoresc și au copii. Am reușit. Bineînțeles, la început mama mea a fost foarte îngrijorată. M-a sunat în fiecare zi, întrebându-mă dacă am luat pastilele și dacă mă simt bine. Dar acum glumim pe tema asta, glumele despre HIV sunt foarte actuale în familia noastră.

- I-ai spus fratelui tău?

- Bineînțeles, a acceptat și el. Pentru că este mai tânăr decât mine, am subliniat întotdeauna: "Folosiți prezervative". I-am vorbit despre măsurile de siguranță, despre care să le cumpere, unde și ce teste să facă. Iar acum este un tânăr isteț.

- Și fostul iubit?

- Da, i-am spus imediat. El nu a reacționat deloc. A spus doar: "Mulțumesc că m-ai anunțat."

- Ați trecut printr-o fază de negare a noului dvs. statut?

- Nu imediat, ci trei luni mai târziu. La început am simțit că am acceptat cu totul diagnosticul. Chiar mă distram. Nu credeam că s-a schimbat ceva în viața mea, am continuat să îmi trăiesc viața ca înainte. Credeam că toți oamenii sunt deștepți, ca și prietenii și părinții. Apoi am început să vorbesc despre statut în afara cercului meu intim, iar oamenii au început să se îndepărteze de mine. Și nu puteam să mă implic în nicio relație, pentru că îmi era teamă să nu-mi infectez partenerul. Și apoi am început să mă implic foarte mult, foarte mult. M-am îngropat în ea. Plângeam noaptea: "Nimeni nu mă va vrea. Prefer să mor decât să trăiesc așa." A fost foarte greu. M-am descurcat fără psihologi, părinții mei m-au sprijinit. Când plângeam noaptea, mama se așeza lângă patul meu. Ea m-a liniștit: "E în regulă, totul va fi bine. Ești puternică, vei trece peste asta." Probabil că mi-a luat aproximativ șase luni. Timp de șase luni am plâns foarte mult. Acasă, sub o pătură, ca să nu-l vadă nimeni.

- Ați fost mai îngrijorat de longevitate sau de calitatea vieții?

- Îmi făceam griji pentru orice. Am regândit totul, ați putea spune. Vreau să trăiesc. Vreau să trăiesc bine. Și să nu te gândești că ai putea muri. Aveam această teamă panică că aș putea transmite HIV cuiva. Nu vreau ca altcineva să treacă prin același lucru prin care am trecut eu, este atât de oribil. Iau pastile, merg la doctor, am grijă de sănătatea mea, dar frica este încă acolo.

- Ați avut o relație de atunci?

- Da. Încă le mai am. Partenerul meu este un minus. A acceptat-o, a înțeles-o. Am fost doar prieteni pentru o lungă perioadă de timp înainte de relație. M-am întâlnit cu un prieten de-al lui, eram toți în aceeași companie. Iar când m-am despărțit de ultimul bărbat, el a decis să nu piardă timpul și a început să mă curteze. Sunt o femeie care e superbă. Așa a început relația noastră și știa în ce se bagă. Am vorbit o singură dată despre HIV și nu am mai revenit niciodată la acest subiect. Trăim ca și cum nu ar fi acolo. Îl păstrăm în siguranță și sănătos. Nu-mi ascund deloc statutul. Toți prietenii mei și toți foștii mei prieteni știu. Dacă o persoană reacționează negativ, nu mai vorbesc cu ea. Dacă nu poate citi câteva articole și crede că te poți îmbolnăvi prin sărut, pentru mine este un semn de alarmă. Înseamnă că persoana este un pic cam proastă, proastă, nu poate și nu vrea să obțină informații. În general, îmi place chiar să le povestesc unor oameni despre partenerul meu de viață, pentru a-i informa despre HIV.

Plusul meu nu este un secret.

Александра Кундина


Mi s-a spus că persoanele cu HIV ar trebui să trăiască într-o lume separată.

- Ce s-a întâmplat la locul de muncă?

- Sunt bucătar de profesie, am studiat bucătăria chiar înainte de plus. Sunt înnebunit după toate acestea, îmi place la nebunie. Când m-am îmbolnăvit, am citit că HIV nu are niciun efect asupra muncii mele și că am dreptul să lucrez într-o afacere de catering. O persoană cu SIDA nu poate, dar o persoană cu HIV poate. În urmă cu un an m-am mutat la Sankt Petersburg. Trebuia să găsesc rapid orice fel de loc de muncă, ca să am pentru prima dată ceva stabil. Și apoi, în același timp, a trebuit să caut ceva mai interesant pentru mine, un restaurant. Dar când am plecat din Moscova, mi-am uitat certificatul medical și carnetul de muncă. Mama mea le-a trimis prin poștă. Și în timp ce documentele erau pe drum, eu am fost la interviuri de angajare. La "Taverna de pe Gorokhovaya" am spus că toate documentele sunt în regulă, dar că voi avea originalele în câteva zile. I-am arătat fotografiile cu certificatul meu medical. Bineînțeles că nu existau informații despre HIV în carnetul meu de sănătate, ceea ce reprezenta o încălcare a drepturilor. Angajatorii au fost mulțumiți și mi-au oferit un loc de muncă. Mi-au dat instrucțiuni în bucătărie și mi-au arătat unde sunt toate lucrurile. Am lucrat pentru ei timp de patru zile și am plecat în weekend. Nu le-am spus angajatorilor mei despre statutul meu, ci doar unui coleg. Colegul meu a reacționat cu calm. De la colegul meu, șeful a aflat despre partenerul meu. M-a sunat și mi-a spus: "Nu vreau să lucrez cu oameni ca tine."

- De ce îi era frică?

- Ce ar spune oamenii dacă ar afla. Nici măcar nu au vorbit cu mine personal, doar m-au concediat și nu m-au plătit pentru zilele lucrate. Ca o pisicuță, m-au luat și m-au aruncat afară. M-am dus direct la avocați în aceeași zi. Nu am vrut să dau în judecată, am crezut că vom rezolva totul prin practica pre-procesuală. Cealaltă parte a refuzat-o. M-am dus la restaurant cu un avocat și mi s-a spus direct că persoanele cu HIV ar trebui să trăiască într-o lume separată. Nu știu cum funcționează în mintea lor, cum o percep și cum ar trebui să arate. Dar acestea erau fraze din serial: "Trăiește cu ai tăi, comunică cu ai tăi". Pentru mine, acest lucru este extrem de incomprehensibil și ciudat.

- A avut loc vreun proces?

- Da. Prima audiere a avut loc și instanța a satisfăcut parțial cererea. Am vrut să dovedesc că am fost concediat în mod ilegal și să primesc despăgubiri morale în valoare de 100 000 de ruble. La proces, angajatorul a declarat că mi s-a dat o uniformă de lucru și că am fost admisă în bucătărie, dar că am stat în bucătărie doar patru zile fără niciun motiv. Cred că este foarte amuzant. Instanța a satisfăcut doar cererea mea că lucram. Dar nu la locul de muncă, ci în baza unui contract de muncă. Iar aceștia sunt alți bani. Mi-au promis 250 de ruble pe oră, dar documentele din departamentul de contabilitate arată 160 de ruble pe oră. Am depus primul nostru apel în urmă cu o lună. Acesta va fi luat în considerare anul viitor.

- De ce ați început să dați în judecată?

- Mă simt insultat. Vorbesc cu oamenii și mulți dintre ei cred că persoanele cu HIV nu sunt hărțuite aici, nu există discriminare. Acești oameni au niște ochelari roz pe ochi. Sunt norocos cu familia mea, cu mediul în care trăiesc, toată lumea înțelege totul și toată lumea este adecvată. Dar aceasta este bula mea personală în care trăiesc. În lumea reală, lucrurile sunt mult mai rele și mai triste.

- Ce le-ați spune angajatorilor care s-ar putea confrunta cu o astfel de situație? Să presupunem că află că un angajat cu HIV lucrează pentru ei.

- Există unele profesii în care este interzis să lucrezi pentru persoanele cu plus. De exemplu, unele profesii medicale. Dar în alte profesii de ce nu? Lăsați oamenii să muncească, pentru că și ei au nevoie să fie împliniți și să câștige bani. Cel puțin angajatorul ar trebui să vorbească cu angajatul. Sau mai bine, pur și simplu, să nu o scoatem în evidență pe această persoană, nimeni nu dă afară un angajat cu virusul papiloma uman sau cu diabet.

- De ce credeți că HIV este încă atât de stigmatizat în țara noastră? De ce există atât de multă neprietenie și intoleranță față de persoanele cu HIV?

- Câți ani au fost oamenii speriați de acest lucru, câte discuții au fost despre faptul că nu există HIV în țara noastră, câte filme stigmatizate au fost prezentate în care doar dependenții de droguri și prostituatele erau infectate cu HIV. În ultima vreme, apar doar materiale pozitive. Dar oamenii ignoră complet faptul că tot mai multe cupluri heterosexuale se îmbolnăvesc acum, ceea ce face ca virusul să fie mai periculos. Așadar, nu ar trebui să ne fie teamă să vorbim mai deschis despre HIV.

***

Angajatorul Alexandrei Kundina a refuzat să comenteze pe această temă. Redacția are o înregistrare audio a conversației.
Comentariul avocatului Avocatul Pavel Slinkov-Albul:

- Cetățenii cu HIV au aceleași drepturi și libertăți ca și rușii care nu au acest statut. Acest lucru este garantat de Constituție și de o serie de alte acte juridice.

Nimeni nu are dreptul să discrimineze persoanele seropozitive, inclusiv prin refuzul de a le angaja, de a le refuza accesul în școli, de a le refuza servicii în instituțiile medicale sau de a le concedia de la locul de muncă, după cum prevede explicit o lege specială.

Павел Слинков-Албул, юрист Codul muncii interzice discriminarea la angajare. HIV nu determină în niciun fel calitățile de muncă ale unui angajat și nu poate constitui un motiv de limitare a drepturilor acestuia, precum și de concediere. În prezent, nu există nicio legislație care să interzică cetățenilor cu HIV să lucreze în industria de catering. La fel ca și alți lucrători din domeniul alimentației publice, aceștia sunt supuși unor examene medicale regulate, dar testul HIV nu se află pe lista de teste necesare pentru a lucra în acest domeniu.

Statutul HIV nu este în sine un motiv pentru a declara o persoană inaptă de muncă. Un angajat infectat cu HIV poate fi concediat sau suspendat doar dacă: a) se constată (conform unui raport medical) că este total invalid, b) starea sa de sănătate îl împiedică să lucreze. Cu toate acestea, angajatorul, cu consimțământul angajatului, îl poate transfera pe acesta la un alt loc de muncă care nu este contraindicat pentru starea de sănătate a angajatului.

Comunitatea mondială a recunoscut că HIV nu reprezintă o amenințare pentru sănătatea publică. HIV, deși este infecțios, nu se transmite prin contact ocazional prin aer, alimente și apă. Curtea Europeană a Drepturilor Omului a observat în repetate rânduri că ignorarea modului în care se răspândește boala a creat prejudecăți. Acest lucru, la rândul său, a dus la stigmatizarea și marginalizarea purtătorilor de virus.

Persoanele seropozitive care au fost discriminate la locul de muncă au dreptul de a se adresa instanțelor de judecată pentru repararea drepturilor încălcate, precum și a daunelor materiale și morale. În acest caz, angajata concediată a fost perfect justificată să se adreseze instanței de judecată pentru restabilirea drepturilor sale încălcate.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare