img
Reducerea riscurilor în închisorile din Moldova: combaterea HIV și protejarea drepturilor omului 03 Ianuarie 2024

Timp de aproximativ 30 de ani, Ion Popescu a fost un mare consumator de droguri, iar cicatricile lăsate de anii de dependență sunt încă foarte vizibile și astăzi. Relatează Globalfund.exposure.co.

După ce a fost lovit de un tren în Moscova în timp ce se droga, Ion merge acum șchiopătând și cu o cârjă. O cicatrice adâncă îi străbate partea dreaptă a feței, o amintire a operației care i-a îndepărtat o parte din maxilar din cauza osteomielitei, o infecție osoasă frecventă în rândul persoanelor care se injectează droguri.  

Astăzi, Ion este un bărbat inteligent și vorbăreț, cu un simț al umorului ascuțit și sarcastic. Nu mai consumă droguri de când a urmat un program de reabilitare la Comunitatea terapeutică Catharsis, pe care l-a finalizat în urmă cu patru luni.

    "Nu am vrut ca copiilor mei să le fie și mai rușine de tatăl lor", spune el. "Am pierdut totul: familia mea, încrederea părinților mei, prietenii mei. Drogurile mă tot aduceau la închisoare".

Ca în majoritatea țărilor, consumul de droguri este ilegal în Moldova. Viața lui Ion a fost plină de probleme de sănătate și personale legate de consumul de droguri ilicite. Ion a fost eliberat de curând din Penitenciarul nr. 4-Cricova, aflat într-o suburbie a capitalei Republicii Moldova, Chișinău.

Тюрьма №4 Криково

Penitenciarul găzduiește aproximativ 680 de deținuți de sex masculin care execută pedepse de până la 10 ani. Închisoarea este semiînchisă, ceea ce înseamnă că deținuții se pot deplasa liber în cea mai mare parte din interiorul și exteriorul complexului. Construită în 1958, închisoarea este un labirint de coridoare întunecate din beton, monitorizate în permanență de gardieni înarmați și protejate de mulți metri de garduri, sârmă ghimpată și uși metalice grele.

Ion își execută acum a treia condamnare. Anterior, a fost condamnat la opt și șapte ani de închisoare. Acum are 43 de ani, iar Ion spune că astăzi este pentru prima dată de la 13 ani când se simte bine!

    "Mă simt ca și cum aș trăi, am emoții, gânduri și planuri", spune el.

De data aceasta, perioada de închisoare decurge diferit pentru Ion. Nu numai că și-a revenit din dependența de droguri, dar a devenit și voluntar - un consilier de la egal la egal care joacă un rol important în prevenirea răspândirii HIV și a altor boli în închisoare. Ion și alți doi deținuți au fost instruiți și au primit instrumente pentru a preveni HIV și hepatita.  

Lângă patul în care a dormit Ion se află o cutie mare plină de materiale medicale - seringi curate, dezinfectanți, mănuși și creme de tratament - pe care acesta le distribuie colegilor săi deținuți. El îi informează despre cum să folosească drogurile în siguranță, iar atunci când aceștia îi înapoiază o seringă folosită, Ion o aruncă în siguranță și le oferă una curată. El a fost instruit în asistența în caz de supradoză până la sosirea personalului medical.

Ион Медицинские инструменты

Ион и сокамерник

Ion este, de asemenea, un confident de încredere la care alți deținuți, care trec adesea printr-o perioadă foarte dificilă din viața lor, pot apela pentru sprijin. El cunoaște la prima mână stigmatizarea, discriminarea și rușinea cu care se confruntă adesea aceștia.  El spune că mai multe persoane îl abordează zilnic pentru ajutor.   

"Acum simt că oamenii știu: dacă vin la mine, voi face tot ce pot pentru a-i ajuta", spune el.  

În ciuda faptului că este una dintre cele mai sărace țări din Europa, Moldova, o țară mică și fără ieșire la mare, este un lider mondial în ceea ce privește programele eficiente de reducere a riscurilor din închisori, care s-au dovedit incredibil de eficiente în prevenirea răspândirii HIV.

Криковская тюрьма

La nivel mondial, persoanele aflate în închisoare au un risc de aproximativ 7 ori mai mare de a fi infectate cu HIV decât populația generală. Potrivit UNAIDS, prevalența HIV în rândul persoanelor aflate în închisoare a crescut din 2017.

Republica Moldova a început să implementeze programe de reducere a riscurilor în închisori încă din anul 2000, iar astăzi, cu sprijinul Fondului Global, a implementat aceste programe în toate instituțiile penitenciare din țară.  

Programele includ terapie zilnică de întreținere a substituției, îngrijire psihiatrică și o rețea de 36 de consilieri voluntari de la egal la egal, precum Ion, care facilitează schimbul de seringi și oferă alt tip de sprijin.

Ирина Барбырош

Medicul Irina BARBÎROȘ conduce departamentul medical din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor din Republica Moldova. Ea supervizează toate serviciile medicale din închisorile țării, inclusiv programele de reducere a riscurilor.  

Ea explică faptul că, înainte de a fi disponibile schimburi cu seringi curate în închisori, HIV se răspândea în toate unitățile. În 1999, de exemplu, 35 de persoane au contractat HIV într-o singură închisoare pentru 800 de persoane.

Мужчина пьет заместительную терапию

În prezent, deținuților li se oferă un test HIV la fiecare șase luni, iar în ultimii cinci ani a existat un singur caz de transmitere a virusului HIV în întreaga populație penitenciară din Moldova, care numără aproximativ 6 000 de persoane.  

Irina Barbyrosh spune că dependența de droguri este o boală care trebuie tratată, nu pedepsită, și că programele de reducere a riscurilor joacă un rol important în protejarea atât a deținuților, cât și a personalului.  

"Chiar și în cea mai bine păzită închisoare, există modalități de a introduce droguri pe furiș, iar deținuții vor găsi modalități periculoase de a le folosi", spune ea. - "Numărul de consumatori de droguri nu a crescut din 1999, dar a existat o scădere semnificativă a infecțiilor cu HIV și hepatită. O reducere a acestor boli este în beneficiul tuturor."  

În plus față de programul de schimb de seringi, în fiecare zi, la ora 10 dimineața, aproximativ 40 de persoane intră pe rând într-o cameră mică din blocul medical al închisorii.  

Două asistente medicale distribuie metadonă sau buprenorfină - ambele terapii de substituție - care ajută la tratarea dependenței, reducând în același timp riscul de transmitere a HIV, de hepatită și de supradozaj.

Руслан Тика

Un psihiatru vizitează blocul medical pentru consultații în fiecare luni, miercuri și vineri. Iar persoanele din colonie care trăiesc cu HIV au acces la terapie antiretrovirală zilnică.  

Dr. Ruslan Tika conduce programul de reducere a riscurilor la Colonia Penitenciară nr. 4-Krikova. În medie, el consiliază 40-50 de pacienți pe zi. El spune că munca sa este foarte responsabilă, dar și plină de satisfacții.   

"Într-adevăr, acești oameni au făcut greșeli, dar merită o a doua șansă și cel puțin merită să își păstreze sănătatea", spune el.

Ион и сокамерники

"Avem responsabilitatea de a-i ajuta pe ceilalți și de a-i face pe oameni să știe că pot alege viața. Eu am ales viața și sper să-mi pot recupera familia", spune fostul deținut Ion.    

Din 2006, Fondul Global a investit aproximativ 165 de milioane de dolari pentru a susține eforturile Moldovei de combatere a HIV și TB și de protejare a drepturilor persoanelor cele mai afectate de cele două boli, inclusiv a celor din închisori.

Scris de Melanie Sharp. Fotografii de Ioana Moldovan

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare