img
90-90-90. Cum Chișinăul parcurge calea către scopurile Declarației de la Paris 09 Decembrie 2019

 

Anul 2019 este pe sfârşite, între timp, au trecut aproximativ patruzeci de ani de la începutul istoriei epidemiei de HIV. Totuși, din păcate, acest lucru nu înseamnă deloc că şi lupta este pe sfârşite.

Unul dintre cele mai recente și mai clar formulate planuri pentru prevenirea și controlul HIV / SIDA este Declarația de la Paris, care prioritizează realizarea indicatorilor 90-90-90 (90% dintre persoanele care trăiesc cu HIV își cunosc statutul; 90% dintre persoanele care știu despre statutul lor HIV +, primesc tratament; 90% dintre cei supuși tratamentului au o încărcătură virală nedetectabilă).

Un număr mare din orașele lumii a semnat deja declarația, angajându-se astfel să atingă obiectivele stabilite în document. Ce măsuri și proiecte a realizat Chișinăul până în prezent

În 2017, experți din sectorul non-guvernamental, instituțiile municipale și organizațiile internaționale de donatori, la o adunare generală, întocmesc un document cu prioritățile care vizează reducerea răspândirii HIV și îmbunătățirea calității vieții persoanelor care trăiesc cu HIV în municipiul Chișinău. Anume această întâlnire a pus bazele creării unei versiuni iniţale a Programului municipal pentru HIV / SIDA, care la acel moment cuprindea trei componente: prevenție, tratament, îngrijire.

La sfârșitul lunii mai 2019, Primarul interimar, Ruslan Codreanu, semnează Declarația de la Paris. Evenimentul a demonstrat că autoritățile municipale s-au angajat în lupta împotriva infecției cu HIV. Domnul Codreanu a menționat că decizia de a semna declarația a fost influențată în mod semnificativ de dialogul cu  A. O. „Inițiativa Pozitivă” și Svetlana Plămădeală, reprezentantă a UNAIDS în Republica Moldova. Primăria a fost extrem de optimistă cu privire la planurile programului municipal.

Pe 6 decembrie 2019, Primarul General al Chișinăului, Ion Ceban, participă la forumul de la Kiev „Liderismul orașelor din EEAC în răspunsul la epidemiile HIV / SIDA și tuberculozei”. Printre persoanele care au reprezentat Moldova s-au numărat și viceprimarul oraşului Bălți, Nicolae Grigorişin, precum și reprezentanți ai A.O „Inițiativa Pozitivă”.

Ambii reprezentanți ai primăriilor moldovenești au luat cuvântul la forum, descriind pe scurt planurile imediate ale Chișinăului și Bălțiului în ceea ce privește prevenirea și controlul HIV / SIDA și tuberculozei. La finalul seriei de discursuri a delegaților orașelor participante, Ceban și Grigorişin și-au lăsat semnăturile în acordul Zero TB și, respectiv, al Declarației de la Paris.

Următorul pas preconizat va fi alocarea de fonduri corespunzătoare din bugetul municipal pentru realizarea unor obiective specifice și măsurabile, care, la rândul lor, vor servi la oprirea epidemiei HIV/SIDA în Republica Moldova.

Astăzi, Moldova dă dovadă de dinamică pozitivă în privința luării deciziilor strategice importante în problemele HIV.

„Inițiativa Pozitivă” își exprimă speranța că frecvența succesului în acest domeniu va crește în viitorul apropiat și, la rândul său, este pregătită să sprijine instituțiile municipale și de stat în aceste probleme.

 

Maxim Kuklev

Traducere: Dan Erușevschi

Foto copertă:  Alliance for Public Health

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare