img
Serviciile de reducere a riscurilor sunt disponibile în toate penitenciarele din Moldova 05 Маi 2023

Alexandru Godin intră pe o serie de uși, însoțit de un gardian, în farmacia din închisoarea 16. Aceasta face parte din viața sa zilnică. El vine să-și ia medicamentele - o doză de metadonă sub formă de sirop. Metadona este o terapie cu agonist opioid (OAT) pentru a ajuta persoanele să depășească simptomele de sevraj, să reducă dependența de heroină și să prevină infectarea cu HIV prin schimbul de seringi.

Începând cu anul 2000, serviciile de reducere a riscurilor au fost disponibile doar în câteva închisori din Moldova.

Acum, acestea sunt disponibile peste tot.


"Sunt în terapie de substituție cu metadonă de 10 ani", spune dl Godin.  El a fost convins de familia sa să înceapă această terapie.

"Ani de zile am consumat droguri și opiacee, îmi lua bani, iar familia a început să aibă probleme", a spus el. Odată cu începerea terapiei, situația s-a îmbunătățit.

Fiecare nou deținut în cele 17 instituții penitenciare din Moldova este supus unui examen medical, inclusiv de către un psihiatru, care îi propune să se înscrie într-un program de terapie, dacă este necesar. Serviciile cuprinzătoare de reducere a riscurilor includ nu numai tratamentul dependenței de droguri, ci și schimbul de ace și seringi, precum și testarea și tratamentul HIV. Prevalența HIV în rândul consumatorilor de droguri injectabile din Moldova este de 11%, comparativ cu 0,36% în rândul populației generale.

Acesta este unul dintre grupurile cele mai afectate de epidemia din țară.

Potrivit Mariei Potrimba, șefa departamentului de boli infecțioase de la Penitenciarul nr. 16 (Pruncul), ajutarea deținuților să prevină consumul de droguri are un efect de domino pozitiv.

"Dacă un pacient urmează un tratament de substituție, acesta este mai conștient de consecințele (consumului) și este mai probabil să se angajeze în alte cursuri de tratament", subliniază ea.

Închisorile au, de asemenea, un program de schimb de seringi, pe care deținuții voluntari îl asigură la fiecare două zile.

Directorul medical al închisorii nr. 13 (Chișinău) consideră că serviciile de reducere a riscurilor sunt importante atât pentru deținuți, cât și pentru personalul închisorii.

"Toți voluntarii sunt deținuți, iar marea majoritate a acestora sunt, de asemenea, persoane care au fost tratate pentru boli infecțioase precum HIV, hepatită sau tuberculoză", spune Oleg Kostru.

În ultimii ani, Republica Moldova a sporit alocarea de resurse pentru programul de prevenire a HIV în sistemul penitenciar. "Când aceste servicii au fost dezvoltate pentru prima dată, finanțarea provenea din surse externe", spune Irina Barbiros, șefa departamentului medical al administrației naționale a penitenciarelor. "De-a lungul anilor, statul s-a angajat și acum finanțează aceste servicii din bugetul de stat.

UNAIDS, UNODC și OMS au susținut de mult timp extinderea acestor servicii în toate închisorile. În prezent, potrivit Harm Reduction International, doar 59 de țări din întreaga lume oferă OAT în închisori.

Acest lucru se întâmplă în ciuda faptului că s-a demonstrat că reducerea riscurilor nu crește numărul de persoane cu dependență de droguri, ci mai degrabă are beneficii personale și de sănătate publică.

Svetlana Plămădeală, Directorul de țară UNAIDS în Moldova, subliniază extinderea cu succes a proiectelor pilot în țară și este mândră de succesul acoperirii naționale a acestor servicii.

"Este vorba de a pune oamenii pe primul loc și de a adopta o abordare fermă a sănătății publice", a spus ea. Pentru a pune capăt SIDA, a spus ea, sănătatea și drepturile persoanelor care consumă droguri trebuie protejate: "Este timpul pentru egalitate.

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare