img
UNAIDS și IAEA creează un parteneriat împotriva cancerului de col uterin și HIV 17 Februarie 2020

UNAIDS și Agenția Internațională pentru Energie Atomică (IAEA) și-au unit forțele pentru a intensifica acțiunile împotriva cancerului de col uterin și HIV. Într-un memorandum semnat în urma evenimentului care a marcat Ziua Mondială a Cancerului, la sediul central IAEA din Viena, Austria, cele două organizații s-au angajat să consolideze și să extindă serviciile pentru fetele adolescente și femeile afectate de cele două boli.

Cancerul de col uterin și HIV sunt legate indisolubil. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent cancer în rândul femeilor care trăiesc cu HIV, care au până la cinci ori mai multe șanse de a dezvolta boala, iar femeile infectate cu anumite tipuri de papilomavirus uman se confruntă, de asemenea, cu un dublu risc de a dobândi HIV.

„Este oare corect faptul că 90% dintre fetele din țările cu venituri înalte au acces la vaccinul anti-papilomavirus uman, iar în țările cu venituri mici și medii, acces au doar 10%?” a declarat Winnie Byanyima, director executiv al UNAIDS. „La fel ca HIV, cancerul de col uterin este o boală inegalităților în  sănătate, de gen și socioeconomice pentru femei și fete din întreaga lume. Serviciile trebuie extinse și integrate ca o investiție în viața femeilor și a fetelor și pentru a le respecta dreptul la sănătate."

În 2018, aproximativ 311 000 de femei au murit de cancer de col uterin, 85% dintre care au fost din țări cu venituri mici și medii, unde programele de vaccinare, screening și tratament sunt limitate. Rata ridicată a mortalității cauzate de cancerul de col uterin la nivel global ar putea fi redusă cu mult prin intensificarea acțiunilor în acele țări.

Aproximativ 70% dintre femeile care dezvoltă cancer de col uterin au nevoie de radioterapie, pentru a trata în mod eficient boala; cu toate acestea, IAEA estimează că o treime din țările cu venituri mici și medii nu prestează servicii medicale adecvate pentru a satisface nevoile pacientului. În Africa, 28 de țări nu au nici o singură unitate de radioterapie. O parte din activitatea IAEA constă în a ajuta țările care folosesc medicina nucleară și de radiații pentru a trata cancerul de col uterin și alte tipuri de cancer.

„Cancerul de col uterin este unul din acele tipuri de cancer, care sunt absolut tratabile și vindecabile, dacă locuiești la Viena, Buenos Aires, Roma sau Paris”, a declarat directorul general al IAEA, Rafael Mariano Grossi. „Dar dacă trăiești într-o țară cu acces limitat la radioterapie, este ceva ce te poate ucide”. El a adăugat că parteneriatul cu UNAIDS a fost foarte important pentru a maximiza eforturile în misiunea importantă de a ajuta țările să facă față cancerului.

Ca parte a noului acord, UNAIDS și IAEA vor colabora pentru a sprijini strategiile și programele naționale de dezvoltare a planurilor de lucru integrate pentru HIV și cancerul de col uterin. În plus, ei vor mobiliza resurse pentru a extinde serviciile de prevenire, diagnostic și tratament, pentru a instrui profesioniștii din domeniul sănătății și a informa despre legăturile dintre HIV și cancerul de col uterin.

Traducere: Dan Eruşevschi

Sursa

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md