img
Este posibil să te infectezi cu HIV într-o relație monogamă? 02 Ianuarie 2024

Oamenii se pricep în mod notoriu să găsească portițe de scăpare în comportamentul lor. Dacă încerc să slăbesc și tocmai am mâncat o cutie de dulciuri, pot explica acest lucru spunând: "Atunci voi sări peste cină". Sau, dacă încerc să mă las de fumat, mă pot scuza cu încă o țigară pentru că am avut o zi foarte stresantă. Raționalizarea comportamentului nostru este atât de frecventă încât psihologia are un termen separat pentru aceasta - disonanță cognitivă. Acesta este disconfortul psihologic creat de propriul nostru comportament care nu este conform cu propriile noastre atitudini și convingeri. Scrie psioz.ru.

Căutăm modalități de a raționaliza sau distorsiona realitatea pentru a face aceste elemente mai congruente între ele, pentru a le explica în favoarea noastră. Știind acest lucru, nu ar fi surprinzător să constatăm că oamenii își încalcă și ei propriile "reguli" atunci când vine vorba de monogamie.

De ani de zile, monogamia a fost popularizată ca fiind o modalitate esențială de a reduce riscul unei persoane de a contracta HIV și alte ITS (infecții cu transmitere sexuală). Iar studiile arată că numărul persoanelor care își definesc relațiile ca fiind monogame a crescut semnificativ în ultimii 20 de ani. Întrucât ideea este că sexul monogam este mai "sigur", utilizarea prezervativelor scade semnificativ odată ce o relație este definită de parteneri ca fiind monogamă.

Problema este că ceea ce mulți oameni definesc drept monogamie este, în cel mai bun caz, monogamia în serie, adică actul de a trece de la o relație monogamă pe termen scurt la alta, ceea ce, în timp, duce la tot mai mulți parteneri cu o nouă microflora. În medie, studiile arată că aproximativ 30% dintre studenții heterosexuali de la facultate care se consideră "monogami" nu sunt, la nivelul comportamentului sexual, deloc monogami. Și totuși, aceste persoane continuă să creadă că relațiile lor oferă un mediu sexual sigur și, prin urmare, refuză în continuare să folosească prezervative, în ciuda faptului că relațiile lor nu sunt, de fapt, monogame din punct de vedere sexual. Întrebarea care se pune atunci este: cum poate un număr atât de mare de persoane să numească o relație monogamă când în mod clar nu este așa, iar apoi să folosească presupusa siguranță a monogamiei pentru a refuza să folosească prezervative?

Использование презерватива

Știind că oamenii își justifică greșelile de comportament, Joy Swan, doctor și președinte al Departamentului de Psihologie de la Universitatea Woodbury din California, a realizat un studiu care ar putea examina modul în care oamenii pot distorsiona realitatea pentru a da sens la doi factori: "Mi-am definit relația ca fiind monogamă, chiar dacă nu este" și "Pentru că sunt într-o relație "monogamă", pot alege să nu folosesc prezervative". Cercetătorii au sugerat că oamenii își folosesc atașamentul emoțional, mai degrabă decât fidelitatea sexuală, pentru a-și defini relațiile ca fiind monogame.

Peste 650 de studenți au participat la studiu. Cercetătorii le-au oferit participanților trei scenarii de relații, fiecare dintre ele incluzând faptul infidelității partenerului, și le-au cerut să determine dacă relațiile ipotetice din aceste scenarii erau monogame. Deși toți participanții au primit scenarii identice care descriau relația propusă cu faptul infidelității partenerilor, doar jumătate dintre participanți au primit în scenariu informații care să le dea de înțeles că în cuplu exista un atașament emoțional (cercetătorii au adăugat pur și simplu cuvinte precum "chiar dacă ea își iubește partenerul" sau "pentru că el își iubește partenerul" etc.). Studiul a constatat că, în toate cele trei scenarii, atunci când a fost menționată dragostea, participanții au fost mai predispuși să spună că relația ipotetică propusă era încă monogamă în ciuda actului de înșelăciune. În plus, atunci când au examinat propriile relații ale participanților, cercetătorii au descoperit că cei care s-au referit la relația lor reală ca fiind monogamă, în timp ce raportau sex în afara relației lor.

Полигамия мем

Adică, principala concluzie practică a acestui studiu a fost că, dacă cineva își numește relația monogamă (deși în realitate nu este așa) și apoi se folosește de presupusa siguranță a monogamiei pentru a descuraja utilizarea prezervativului, atunci monogamia, așa cum este practicată în lumea reală, poate crește riscul de infectare cu HIV și ITS. Într-adevăr, multe persoane care au contractat virusul HIV l-au contractat în timpul unei astfel de relații, nu de la un străin sau într-o aventură de o noapte.

Cu toate acestea, sexul într-o relație închisă, reciproc monogamă, pe toată durata vieții, cu un partener neinfectat, poate fi o situație foarte sigură. Cu toate acestea, probabilitatea ca acest lucru să se întâmple multor persoane este foarte scăzută. Oamenii și-ar dori foarte mult să creadă că ar putea fi invulnerabili la riscul de infectare cu HIV și ITS și, astfel, în loc să își schimbe comportamentul, ei își distorsionează adesea percepțiile pentru a se adapta la realitate. Iubirea nu este o barieră în calea bolilor cu transmitere sexuală, astfel încât monogamia, așa cum este practicată de un număr mare de oameni în lumea reală, nu reprezintă o protecție absolută și nu exclude necesitatea prezervativelor și/sau a testelor regulate pentru depistarea HIV și a altor infecții.

Iubiți-vă, testați-vă pentru HIV și ITS și fiți sănătoși!

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare