img
M-a salvat faptul că am scris despre statutul meu HIV 18 Ianuarie 2024

Deși s-a întâmplat în Rusia, problema criminalizării HIV este încă acută în multe țări care nu au acceptat încă dezvoltarea științei și faptul că HIV a devenit o boală cronică. Problemele discutate în articol se referă la aproape toate țările care nu au dezincriminat încă transmiterea HIV și care încă nu iau în considerare în lege principiul H=H, când o persoană seropozitivă cu o încărcătură virală suprimată nu poate transmite boala mai departe.

Trebuie remarcat faptul că instanțele din întreaga lume pronunță anual până la 100 de verdicte cu privire la articolele privind transmiterea HIV. În același timp, principalele organizații internaționale au solicitat de mult timp renunțarea la astfel de articole din Codul penal, deoarece acestea interferează cu lupta împotriva epidemiei HIV. "Astfel de cazuri" a investigat statisticile instanțelor de judecată și a aflat, de asemenea, de ce oamenii scriu declarații despre partenerii lor.

В лаборатории центра по профилактике и борьбе со СПИДом

În laboratorul centrului de prevenire și control al SIDA

În 2019, la televiziunea rusă a fost lansat serialul documentar "Epidemia" despre persoanele care trăiesc cu HIV. La acea vreme, Maria Petrova, cofondatoare a ONG-ului Sibiryachki Plus, a cărei poveste a fost spusă de realizatorii documentarului, a primit un telefon de la tânărul ei, cu care se întâlnea de trei ani la acea vreme.

"Era foarte entuziasmat. Mi-a spus: "Ești așa și așa, ai fost difuzată la Channel Two. Socrii mei l-au văzut". Și tocmai rudele i-au spus că nu mai mănâncă la ei, nu mai spală la ei", își amintește Maria.

Bărbatul a explicat că, pentru a se reabilita în fața rudelor sale, a fost nevoit să scrie un raport de poliție despre Maria în legătură cu "amenințarea de infectare cu HIV". Petrova nu i-a putut da niciun virus - ea mergea de mult timp la Centrul SIDA și făcea cu fidelitate terapia.

Ceva mai târziu, Maria a primit un telefon de la poliție și a fost invitată la o discuție - i-au spus că un bărbat a depus o plângere împotriva ei. Poliția a calmat-o imediat pe Maria, menționând că nu va fi deschis niciun caz.

"Salvată de faptul că trăiesc cu fața deschisă, scriu despre statutul meu în rețelele de socializare și organizez acțiuni. Iar acest bărbat se află printre prietenii și abonații mei. Polițiștii au examinat rețelele de socializare și au decis că nu avea cum să nu știe de statutul meu. Iar dacă un partener știe că o persoană este infectată cu HIV, nu există un caz penal", explică Maria.

De atunci, Petrova a fost abordată de persoane cu HIV care au fost denunțate pentru infectare intenționată, de cei care vor să meargă la poliție și de anchetatorii care primesc astfel de cazuri. "Este o binecuvântare dacă primești un anchetator și un interogator competent. Dar, de cele mai multe ori, deoarece practica în astfel de cazuri nu este foarte mare, mulți anchetatori și anchetatori, citind aplicația, întâlnesc acest articol pentru prima dată", spune Maria.

Potrivit departamentului judiciar al Curții Supreme, 702 persoane au fost condamnate în Rusia din 2015 încoace în temeiul articolului privind infectarea deliberată a persoanelor cu HIV sau amenințarea de a le infecta, iar alte 11 persoane au fost trimise pentru tratament psihiatric obligatoriu.

Puțin peste 0,9% dintre cazurile în temeiul acestui articol au fost achitate sau respinse din motive de reabilitare. 17,5% dintre aceste cazuri au fost închise din alte motive, inclusiv din cauza decesului acuzatului. De exemplu, în Adygeya, în 2021, o femeie care își infectase partenerul cu HIV a murit în timpul procedurilor. În Kabardino-Balkaria, un deținut a murit după ce și-a tăiat mâna și a stropit cu sânge ochiul unui medic din închisoare. El a fost, de asemenea, acuzat de tentativă de infectare cu virusul.

Кого судят за заражение ВИЧ или создание такой угрозы

Cine este judecat pentru infectare sau punere în pericol cu HIV

"De ce mi-ai făcut asta?"

Conform legislației rusești (dar și moldovenești) în vigoare, toți cei care se înregistrează la Centrul SIDA semnează un avertisment cu privire la răspunderea penală pentru infectarea intenționată cu HIV. Instanțele de judecată atrag atenția asupra acestui fapt atunci când pronunță sentințe: dacă o persoană a semnat documentele în biroul unui specialist în boli infecțioase, orice caz de infectare de la acesta este considerat intenționat.

"Să spunem că tocmai am aflat că am HIV. Mă duc la medic, sunt uimit. Mă gândesc că voi muri în curând. Iar în cabinetul medical mi se spune: "Semnează documentul". Nu este foarte clar ce conține. Dar iei și semnezi un document că ești un potențial infractor fără să te gândești. Chiar dacă medicul îi explică ceva, este puțin probabil ca persoana să își amintească, pentru că în acel moment mintea lui este complet diferită", explică Maria.

Ekaterina Stepanova, doctor în boli infecțioase la Clinica Universitară, care acționează în calitate de expert în cazurile penale de infectare cu HIV, consideră că procesul de avertizare cu privire la responsabilitate este organizat în mod incorect:

"Oamenii nu înțeleg ceea ce au semnat, nu percep ceea ce li s-a spus. Desigur, momentul semnării acestor acte ar fi trebuit să fie amânat pentru momentul în care persoana este sănătoasă la cap"

Dar epidemiologii sunt penalizați de superiorii lor dacă o persoană pleacă fără să semneze aceste hârtii, explică medicul. "Dar trebuie să vă dați seama că un pacient a venit și, în loc să fie sprijinit, a fost interogat - i s-a spus că are un dosar penal. Se va întoarce în acest loc minunat? Mai degrabă nu decât da", speculează Stepanova.

Victimele în cazurile de infectare cu HIV sunt adesea foști parteneri ai pacienților, spune Maria Petrova. Cele mai frecvente sentințe în temeiul articolelor privind infecția cu HIV sau amenințarea cu infecția cu HIV sunt pronunțate împotriva bărbaților. Aceștia au fost condamnați în 68% din cazuri, reiese din statisticile Curții Supreme a Rusiei din 2017.

"De cele mai multe ori, reclamanții sunt femei care, din cauza resentimentelor că partenerul lor s-a despărțit de ele, scriu o declarație. El nici măcar nu le-a infectat cu HIV, pentru că lua terapie ARV, dar scriu o declarație că le-a expus la riscul de infectare, ceea ce este, de asemenea, o infracțiune penală", explică Petrova.

În 2022, un locuitor din Novoaltaisk a fost condamnat cu suspendare pentru că a transmis HIV partenerei sale ca urmare a unei "relații romantice" de lungă durată. Cuplul a întreținut relații sexuale consimțite fără prezervativ, dar, după un timp, femeia a descoperit că iubitul ei avea pastile pentru HIV și a întrebat: "De ce mi-ai făcut asta?" După această conversație, relația nu s-a încheiat și tinerii au continuat să facă sex, dar s-au despărțit din cauza unor "conflicte pe motive domestice". Ceva timp mai târziu, femeia a fost diagnosticată cu HIV și a depus plângere împotriva fostului partener. Acesta a fost condamnat la un an și opt luni de închisoare cu suspendare.

Din cele 17 cazuri de urmărire penală în temeiul articolului privind infecția cu HIV sau amenințarea cu o astfel de infecție înregistrate de "Rețeaua Eurasiatică a Femeilor cu SIDA" în perioada 2017-2023, cel puțin șase sunt legate de relații de lungă durată, de fapt de familie. De exemplu, un bărbat din regiunea Kurgan a fost condamnat în 2014 pentru că a întreținut relații sexuale cu soția sa - la acel moment, cuplul creștea doi copii în comun. Maria Petrova subliniază:

"Dacă doi adulți consimțitori, cu capacitate juridică deplină, fac sex, este vorba tot de două persoane"

"Și de ce este întotdeauna persoana seropozitivă cea care este potențialul făptuitor? La urma urmei, amândoi sunt responsabili pentru propria sănătate. Iar atunci când unul dintre parteneri insistă sau este de acord să facă sex fără prezervativ, el sau ea este, de asemenea, responsabil - două persoane sunt de vină", consideră Maria.

"Dacă oamenii decid să nu folosească prezervativul, ar trebui să fie examinați împreună și să își amintească despre perioada ferestrei de incubație și despre fidelitatea reciprocă. Astfel de aspecte subtile, care cred că sunt reglementate de dreptul penal, sunt destul de ciudate", a declarat Natalia Sidorenko, coordonatoarea grupului de lucru privind dezincriminarea transmiterii HIV.

Programul comun al Națiunilor Unite privind HIV/SIDA (UNAIDS) susține că orice lege care incriminează HIV ar trebui abrogată, deoarece descurajează oamenii să urmeze o terapie și contribuie la răspândirea virusului.

"S-a demonstrat că legile punitive blochează accesul la serviciile legate de HIV și cresc riscul de infectare cu HIV", a declarat organizația. Aceasta notează că incriminarea transmiterii HIV crește stigmatizarea persoanelor care trăiesc cu virusul și creează o atmosferă de "fals calm". "Oamenii cred că, sub teama de răspundere penală, partenerul (sau partenerii) lor vor avertiza că au HIV", a afirmat în raport Rețeaua Eurasiatică a Femeilor cu SIDA.
"Pentru a-și acoperi propria infracțiune".

Articolul privind transmiterea HIV este superfluu, deoarece Codul penal reglementează deja toate consecințele posibile pentru victime, a declarat Natalia Sidorenko.

"Dacă a fost vorba de violență sexualizată, atunci există un paragraf separat în articolul "Viol" care întărește pedeapsa pentru infectarea cu HIV. Simpla transmitere a virusului imunodeficienței umane este un prejudiciu de gravitate medie, deoarece prejudiciul vine odată cu dezvoltarea bolii. Iar acum avem terapia antiretrovirală, iar oamenii nu ajung la stadiul de SIDA, pentru că boala nu evoluează și nu se produce niciun rău", a explicat coordonatorul.

Dintre cele 910 cazuri de transmitere a virusului HIV sau de amenințare cu infectarea cu HIV, peste 27% implică violență sexualizată. Alte 6% dintre aceste cazuri implică contacte sexuale între adulți și minori. De asemenea, mai mult de 10% dintre cazuri implică alte tipuri de violență fizică: jafuri, tâlhării și bătăi. În 12 cazuri, inculpații au fost acuzați de crimă.

Uneori, aceleași persoane sunt victime ale violenței sexualizate și, în același timp, implicate în cazuri de transmitere a virusului HIV. În 2015, o femeie din Karachay-Cherkessia a raportat la poliție că a fost violată într-un hambar de la o fermă. Dar ofițerii de poliție au decis că nimeni nu a violat-o pe femeie, iar aceasta a scris declarația "pentru a-și ascunde propria crimă" - amenințarea de a-și infecta partenerul cu HIV. Femeia a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru denunț fals și posibilitatea teoretică de transmitere a virusului.

Atunci când examinează astfel de cazuri, instanțele nu investighează posibilitatea reală ca acuzatul să infecteze victima, explică Maria Petrova.

В чем обвиняют вместе с инфицированием ВИЧ

De ce este acuzată împreună cu infecția cu HIV

"Nimeni nu află dacă o persoană a făcut terapie"

"Un specialist al Centrului SIDA vine în instanță și vorbește în calitate de reprezentant al statului, dar Ministerul rus al Sănătății nu recunoaște principiul "nedetectabil egal netransmisibil". Adică, medicii din spitalele de stat susțin că există încă o posibilitate de infectare de la o persoană cu o încărcătură virală nedetectabilă, deși toți specialiștii de marcă spun contrariul", spune Maria.

"Cei care au fost solicitați și s-au adresat nouă făceau terapie. S-a dovedit că nu puteau reprezenta o amenințare de transmitere a virusului", confirmă coordonatoarea Natalia Sidorenko.

Potrivit OMS, riscul de transmitere de la o persoană cu o încărcătură virală nedetectabilă este "practic zero". Dar Alexei Mazus, specialist principal în HIV independent la Ministerul rus al Sănătății, consideră că studiile care demonstrează această poziție se bazează pe un eșantion prea mic de pacienți.

СПИД-центр в Москве

Centrul SIDA din Moscova

Medicul Ekaterina Stepanova spune că specialiștii Rospotrebnadzor recunosc deja persoanele cu încărcătură virală nedetectabilă ca fiind nepericuloase. În cea mai recentă versiune a SanPiN, agenția subliniază existența "indicatorilor cantitativi ai prezenței virusului în sânge sub nivelul care asigură posibilitatea transmiterii HIV".

"De fapt, afirmațiile despre posibilitatea transmiterii virusului de la persoanele cu încărcătură nedetectabilă - din lipsa de educație a acelor medici care se prezintă în instanțe. Pentru că o mulțime de specialiști sunt solidari cu un alt punct de vedere. Iar știința a făcut destul pentru ca ceilalți să nu mai nege evidența", a mai spus specialistul în boli infecțioase.

În același timp, instanțele de judecată nu țin întotdeauna cont de opinia medicilor

Stepanova își amintește de unul dintre procesele la care a participat în calitate de expert - atunci toți experții au fost de acord că inculpatul nu putea transmite virusul, dar concluziile au fost interpretate greșit: "Judecătorii spun adesea: "Noi analizăm statul de drept, nu această infecție a ta". Și apoi, când încep analiza și își dau seama că nu înțeleg nimic, spun: "Nu înțeleg nimic: "Bine, să vină experții voștri".

Potrivit lui Stepanova, negarea de către comunitatea medicală a principiului "nedetectabil egal netransmisibil" duce la o scădere a acoperirii pacienților cu terapie. Potrivit datelor pentru anul 2022, doar 61% dintre rușii cu un diagnostic stabilit oficial au primit terapie. Pentru a învinge epidemia, această cifră trebuie să fie ridicată la 95% la nivel global, iar 95% trebuie să aibă o încărcătură virală nedetectabilă, precizează UNAIDS.

"Persoanele care nu primesc terapie sunt cele care sunt cu adevărat expuse riscului în ceea ce privește transmiterea. Dar ele sunt cele care, de cele mai multe ori, nu primesc nicio pedeapsă dacă îi infectează pe alții, deoarece nu sunt înregistrate și nu semnează un avertisment de răspundere penală", explică medicul Stepanova.

Pericolul unei mușcături

Instanțele rusești consideră că mușcătura, scuipatul și stropirea cu sânge sunt adevăratele modalități de transmitere a virusului, potrivit verdictelor publicate. De exemplu, un locuitor din Yuzhnouralsk a fost condamnat, printre altele, în temeiul articolului privind pericolul de infectare cu HIV pentru că a mușcat un polițist în "zona omoplatului drept". Un rezident din Korolev a fost condamnat pentru acuzații similare în 2015, iar o elevă care a fugit de la un orfelinat din Vologda în 2018.

"Unul dintre cazuri include expertiza unui angajat al Centrului SIDA, care a declarat că nu poate fi exclusă probabilitatea transmiterii virusului prin mușcătură. Dar acest lucru este un nonsens. OMS, UNAIDS și toți ceilalți oameni, epidemiologi adecvați în domeniul bolilor infecțioase, vor spune că probabilitatea de transmitere prin mușcătură este zero", spune Natalia Sidorenko.

Medicii de la centrul de prevenire și control al SIDA

Врачи в центре по профилактике и борьбе со СПИДом"Cafeaua sorbită - este momentul să raportezi?"

Articolele privind infecția cu HIV au migrat în Codul penal rusesc din cel sovietic, spune coordonatoarea Natalia Sidorenko. "Desigur, acest articol este depășit - a fost adoptat la sfârșitul anilor '80 în Codul penal al RSFSR, apoi a migrat în toate aceste coduri penale din spațiul post-sovietic. Pe atunci, nu existau informații despre HIV, nu existau tratamente și, bineînțeles, exista suficientă frică."

Doctorul Stepanova este de acord cu Sidorenko - ea numește articolul despre infecția cu HIV neconform cu cunoștințele științifice moderne. "Norma a fost adoptată cu destul de mult timp în urmă, revizuirea a fost, de asemenea, cu mult timp în urmă, iar ideile despre siguranța persoanelor cu o încărcătură nedetectabilă au fost aprobate în cele din urmă în 2018", explică ea.

Natalia Sidorenko califică drept "delirantă" existența primului paragraf al articolului 122 din Codul penal - despre "punerea unei alte persoane în pericol de infectare cu HIV". Potrivit acesteia, o astfel de formulare creează o problemă de șantaj al persoanelor cu HIV de către partenerii lor.

Din 2017, Rețeaua Eurasiatică a Femeilor cu SIDA a documentat 15 cazuri de șantaj. Acestea au fost legate în cea mai mare parte de neînțelegeri între foștii parteneri și soți - de exemplu, atunci când nu au putut decide cu cine vor locui copiii lor comuni.

De exemplu, o femeie din regiunea Nijni Novgorod a fost abordată de soțul ei, care era supărat din cauza divorțului iminent. Femeia a fost salvată de la un dosar penal datorită faptului că acesta figura în fișa medicală ca persoană de încredere, a fost examinat în timpul sarcinii soției sale și a vizitat împreună cu aceasta Centrul SIDA.

Acesta este cel mai bun mod în care o persoană cu HIV se poate proteja de acuzații în cazul unei rupturi cu partenerul său, spune Maria Petrova. Pe lângă o vizită comună la medic, ea recomandă să spuneți despre statutul dumneavoastră în fața unei terțe persoane și să luați o chitanță de la partenerul dumneavoastră.

Presiuni asupra persoanelor cu HIV

O viață atât de strict reglementată a persoanelor cu HIV duce la faptul că acestea se tem pur și simplu să intre în relații și cu atât mai mult să își informeze partenerii despre diagnosticul lor, spune Anna Sharabanova, manager de proiect al Fundației Children+ și psiholog. Partenerii persoanelor cu HIV pot fi presați de rudele care au concepții greșite despre infecție.

"Întotdeauna există excepții, iar una dintre ele sunt persoanele mai în vârstă care au crescut în vremuri în care HIV era considerat o ciumă și toată lumea evita pe cât posibil aceste trei litere. Este adesea dificil pentru astfel de persoane să accepte informații noi, să fie de acord că nu există niciun pericol, să scape de convingerile acumulate de-a lungul anilor. Din acest motiv, rudele unei persoane care a ales ca partener o persoană care trăiește cu HIV ridică această problemă în mod acut, mergând chiar până la ultimatumuri - fac presiuni nu doar pentru a rupe uniunea, ci și pentru a lua măsuri legale", spune Sharabanova.

În cazul în care o persoană cu HIV are dificultăți în a-și dezvălui diagnosticul partenerului, ea recomandă să contacteze un consilier sau consilieri de la egal la egal: "Cuvintele "Sunt consilier de la egal la egal, am un soț cu care avem trei copii sănătoși, două diplome de studii superioare și o carieră destul de reușită" din gura unui exemplu viu pot liniști o persoană".

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare