img
Disponibilitatea întreprinderilor moldovenești de a angaja refugiați 21 Iulie 2023

Pentru a afla cât de dispuse sunt întreprinderile moldovenești să angajeze refugiați, am apelat la Vladimir Gaitu. El este fondatorul și proprietarul companiei Bertam Grup, un om de afaceri de succes, un familist exemplar, un prieten loial și voluntar al organizației noastre, precum și un fost consumator de droguri care a fost reabilitat în comunitatea terapeutică Inițiativa Pozitivă.

Vladimir este, de asemenea, co-fondator al SHARE - un proiect care ajută persoanele din grupurile vulnerabile și, de la începutul războiului, refugiații din Ucraina să își găsească un loc de muncă.


Cum a apărut și cum s-a concretizat ideea de a ajuta refugiații din Ucraina să-și găsească un loc de muncă?

Am fost dependent timp de 10 ani, am în biografia mea și patru ani de închisoare. După ce am fost eliberat, ca aproape orice fost deținut, m-am confruntat cu problema angajării. Fiind în această situație, fără studii superioare și cu o problemă cu drogurile, am reușit să îmi schimb viața. Am primit ajutor și am reușit să avansez de la încărcător la șeful unui departament de comerț cu ridicata.

Mi-am dat seama că nu toată lumea în situația mea ar fi fost la fel de norocoasă. Mulți oameni care se confruntă cu sistemul de justiție penală nu vor avea aceleași oportunități. De aceea, atunci când mi-am înființat compania în 2012, am decis să fac tot ce-mi stă în putere pentru a-i ajuta pe cei cu un trecut tulbure, care au ajuns la fundul sacului sau care au plecat de la zero, am vrut să-i ajut să facă schimbări pozitive în viața lor.

Din păcate, este imposibil ca o singură companie să ajute pe toată lumea, așa că, în cadrul unui parteneriat amplu, a fost înființat Project SHARE pentru a ajuta persoanele din grupurile vulnerabile și, de când a început războiul, și pe refugiați, să se angajeze. Oferim un sprijin cuprinzător pentru căutarea unui loc de muncă și integrarea la locul de muncă.

De ce ați început să lucrați cu refugiații? A fost decizia dumneavoastră sau a fost facilitată de cineva?

Când a venit primul val de refugiați din Ucraina, organizația noastră "Bertam Grup", precum și oameni de afaceri prietenoși, au început să ajute oamenii în orice fel puteau (alimente, haine etc.).

Apoi, proiectul SHARE a fost abordat de către Inițiativa Pozitivă cu propunerea de a implementa împreună un proiect privind ocuparea forței de muncă a refugiaților. Dându-ne seama că aceasta era o măsură necesară, am început să lucrăm împreună în acest domeniu.

Cum colaborați cu întreprinderile și organizațiile locale pentru a găsi locuri de muncă pentru refugiați?

Punem laolaltă întreprinderi care sunt într-o căutare perpetuă de forță de muncă cu oameni care doresc să lucreze și să se dezvolte.

Întrucât noi, cei de la SHARE, suntem implicați de mult timp în asistența pentru ocuparea forței de muncă, avem deja o bază de date cu angajatori dispuși să coopereze, la care apelăm adesea. De asemenea, suntem în căutare de noi organizații. În principiu, toate afacerile din Republica Moldova sunt deschise, nu am întâlnit încă nicio reticență categorică de a angaja refugiați.

Primul lucru pe care îl facem atunci când oamenii vin la noi este un chestionar. Apoi are loc o selecție a posturilor vacante potrivite, cereri din partea întreprinderilor și, în cele din urmă, un schimb de contacte între oameni și întreprinderi.

Cât de pregătite sunt întreprinderile moldovenești să angajeze refugiați și există dificultăți în ceea ce privește angajarea?

Da, există refuzuri din cauza faptului că refugiații caută locuri de muncă pe termen scurt, de exemplu, pentru trei luni. Nu toată lumea este pregătită pentru acest lucru, deși depinde și de postul vacant.

Există, de asemenea, uneori, dificultăți lingvistice. Din această cauză, unii specialiști din Ucraina nu pot găsi un loc de muncă în profesia lor.

Există dificultăți legate de orele de lucru, deoarece majoritatea refugiaților sunt femei care au copii și trebuie să îmbine munca cu educația (să își ia copiii de la școală, să îi ajute să socializeze într-o țară străină etc.), multe dintre ele nu au cu cine să își lase copiii.

Există temeri comune ale angajatorilor cu privire la angajarea refugiaților?

Nu am observat nicio teamă în ceea ce privește refugiații.

Spuneți-ne o poveste memorabilă sau preferată despre angajarea refugiaților.

Eu lucrez mai mult cu mediul de afaceri: selectez angajatori, comunic cu ei, așa că rareori întâlnesc povești de viață ale oamenilor care sunt angajați. Pot să spun doar că am trei refugiați angajați la compania mea în acest moment. Lucrăm bine împreună: eu sunt mulțumit de munca lor, iar băieții, din punctul meu de vedere, sunt și ei mulțumiți. Cooperăm de mai bine de jumătate de an și totul merge bine.

Apropo, extindem treptat producția la DiVetro, așa că așteptăm noi angajați.


Asistența pentru ocuparea forței de muncă pentru refugiații din Ucraina este pusă în aplicare printr-un acord de parteneriat între International Rescue Committee, Inc. și O.A. "Inițiativa pozitivă" în parteneriat cu SHARE.

Dacă sunteți refugiat și aveți nevoie de ajutor, vă rugăm să sunați la +37322009974, +37379707703.

Sau trimiteți un mesaj pe grupul nostru de Facebook

Помощь беженцам из Украины

 

Comunitatea terapeutica in Moldova - Positivepeople.md
Articole similare